(51) All of the following are communication tools EXCEPT:
- Memos
- Verbal circulation of a rumor
- Videos
- Body language
- Inputting data into a spreadsheet
Answer:E
(52) Communication is the PRIME responsibility of a Project:
- Manager in a weak matrix
- Manager in a projectized environment
- Coordinator
- Expeditor
Answer:D
(53) What are the four parts of the communications model?
- Sending, Receiving, Decoding, and Comprehending
- Sender, Message, Medium, Receiver
- Communicator, Message, Receiver, Decoder
- Communicating, Transmitting, Receiving, Comprehending
Answer:B
(54) In negotiating with functional department managers, project managers often find themselves using what two-party conflict management approach?
- Win-Lose
- Win-Win
- Lose-Lose
- None of the above
Answer:C
(55) A leadership style in which the project manager shares problems with team members and formulates solutions as a group is called:
- Autocratic
- Consultation in a group
- Consensus
- One-to-one consultation
Answer:C
(56) A type of organization in which the project manager has little formal authority and basically acts as a staff assistant to an executive who is ultimately responsible for the project is called:
- Functional
- Weak matrix
- Project coordinator
- Project expediter
Answer:D
(57) Create WBS process belongs to:
- Initiation Process Group
- Planning Process Group
- Executing Process Group
- Monitoring & Controlling Process Group
Answer: B
(58) In which of the following organizations is the project manager role likely to be part-time?
- Weak matrix
- Functional
- Balanced matrix
- a and b
- All of the above
Answer:C
(59) Project Risk Management includes all of the following processes except:
- Risk Quantification
- Risk Identification
- Risk Analysis
- Risk Response Development
- Risk Response Control
Answer:E
(60) Using the PMBOK definition of contingency reserve, which of the following statements about contingency reserves is false?
- A contingency reserve is a separately planned quantity used to allow for future situations which may be planned for only in part.
- Contingency reserves may be set aside for known unknowns.
- Contingency reserves may be set aside for unknown unknowns.
- Contingency reserves are normally included in the project’s cost and schedule baselines.
Answer:C
(61) Which of the following is true about pure risk?
- The risk can be deflected or transferred to another party through a contract or insurance policy.
- Pure risks involve the chance of both a profit and a loss.
- No opportunities are associated with pure risk, only losses.
- a and c
- a and b
Answer:D
(62) A contingency plan is:
- A planned response that defines the steps to be taken if an identified risk event should occur.
- A workaround
- A reserve used to allow for future situations which may be planned for only in part.
- a and c
- a and b
Answer:A
(63) Deflection or transfer of a risk to another party is part of which of the following risk response categories?
- Mitigation
- Acceptance
- Avoidance
- Analysis
Answer:A
(64) Management reserves are used to handle which type of risk?
- Unknown unknowns
- Known unknowns
- business risks
- pure risks
Answer:A
(65) Which of the following is considered during the Procurement Planning Process?
- Whether to procure
- How to procure and how much to procure
- What and when to procure
- b and c
- all of the above
Answer:E
(66) From a buyer’s standpoint, which of the following is true?
- Procurement planning should include consideration of potential subcontracts
- Procurement planning does not include consideration of potential subcontracts since this is the duty of the contractor.
- Subcontractors are first considered during the Solicitation Process
- none of the above
Answer:A
(67) Which of the following is true about procurement documents?
- Procurement documents are used to solicit proposals from prospective sellers.
- Invitation for Bid and Request for Proposal are two examples of procurement documents.
- Procurement documents should be structured to facilitate accurate and complete responses from prospective sellers.
- b and c
- all of the above
Answer:E
(68) Which of the following is a method for quantifying qualitative data in order to minimize the effect of personal prejudice on source selection?
- Weighting system
- Screening system
- Selecting system
- none of the above
- all of the above
Answer:A
(69) Which of the following are examples of indirect costs?
- Salaries of corporate executives
- Salaries of full-time project staff
- Overhead costs
- a and b
- a and c
Answer:E
(70) Which of the following contract types places the greatest risk on the seller?
- Cost-plus-fixed-fee contract
- Cost plus-incentive-fee contract
- Fixed-price-incentive contract
- Firm-fixed-price contract
Answer:D
(71) In which of the following contract types is the seller’s profit limited?
- Cost-plus-percentage-cost contract
- Cost-plus-fixed-fee contract
- Fixed-price-plus-incentive
- b and c
- none of the above
Answer:D
(72) A cost-plus-percentage-cost (CPPC. contract has an estimated cost of $120,000 with an agreed profit of 10% of the costs. The actual cost of the project is $130,000. What is the total reimbursement to the seller?
- $143,000
- $142,000
- $140,000
- $132,000
Answer:A
(73) A fixed-price-plus-incentive-fee (FPI. contract has a target cost of $130,000, a target profit of $15,000, a target price of $145,000, a ceiling price of $160,000, and a share ratio of 80/20. The actual cost of the project was $150,000. How much profit does the seller make?
- $10,000
- $15,000
- $0
- $5,000
Answer:A
(74) Under what circumstances is it better for a contractor to subcontract?
- The subcontractor possesses special technical and engineering skills that the contractor does not have.
- The work to be subcontracted represents almost all of the overall work effort.
- The subcontractor can perform the work at a lower cost than the contractor.
- all the above
- a and c
Answer:E
(75) Which type of bilateral contract is used for high dollar, standard items?
- Purchase order
- Request for proposal (RFP.
- Invitation for bid (IFB.
- Request for quotation (RFQ.
- all of them are appropriate
Answer:C
(76) In which stage of the negotiation meeting are points of concession identified?
- Probing
- Closure
- Agreement
- Scratch bargaining
Answer:D
(77) Which of the following is NOT a method of government procurement?
- Assistance
- Sealed Bidding
- Competitive proposals
- Acquisition
- Small purchases
- No answer provided
Answer:D
(78) The “rule of seven” as applied to process control charts means that :
- If there are seven points on one side of mean, then an assignable cause must be found.
- Seven consecutive points are ascending, descending, or the same.
- At least seven inspectors should be in place for every thousand employees.
- A process is not out of control even though seven measurements fall outside the lower and upper control limits.
Answer:A
(79) There is project with CPI of 0.81 and TCPI=1.00001 this project is:
- Overbudget and cannot recover
- Underbudget
- Overbudget and early in its evolution
- No interference cam be made
Answer:D
(80) A collection of generally sequential project phases whose name and number are determined by the control needs of the organization or organizations involved in the project, is called:
- Project life cycle
- Product life cycle
- Project life event
- All of the above
Answer: A
(81) What does RDU stand for?
- Really Dumb User
- Ready for Download Use
- Remaining Duration unassisted
- Remaining Duration
Answer: D
(82) Who is responsible for risk identification, risk quantification, risk response development, risk Monitor and Control?
- Project Communications Management
- Project human resource Management
- Project Procurement Management
- Project Risk Management
Answer: D
(83) Three Point Statistical Estimating Formula Group. Expected Value =
- (Optimistic + (4 X Most Likely) + Pessimistic ) x 6
- (Optimistic + (4 X Most Likely) + Pessimistic ) divided by 6
- (Optimistic + (4 X Most Likely) x Pessimistic ) divided by 6
- (Optimistic + (4 + Most Likely) + Pessimistic ) divided by 6
Answer: B
(84) Two Point Delphi Estimate, The Best and Worst Case effort calculation:
- Calculate (Best + Worst) / 2
- Calculate (Best +2 ) / Worst
- Calculate (2 + Worst) / Best
- none of the above
Answer: A
(85) What does TQM stand for?
- Time Quality Managed
- Target Quality Management
- Total Quality Management
- Time Quote Management
ANSWER: C
(86) Examples of Projects include:
- Implementing a new business procedure or process
- Constructing a building or facility
- Designing a new transportation vehicle
- All of the Above
ANSWER: D
(87) Projects are undertaken at all levels of the organization?
- True
- False
- Both True and False
- Neither true nor false
ANSWER: A
(88) 7. ________ means that every project has a definite beginning and a definite end.
- Overall
- Project Chart
- Temporary
- Duration
ANSWER: C
(89) The smallest unit of time used in scheduling the project is known as:
- Calendar Unit
- Scope unit
- Time Measurement
- All of the Above
ANSWER: A
(90) Who should be involved in the project planning phase?
- The Project Manager.
- The customer.
- The Sub-contractors/vendors.
- The project team members.
- All of the above.
Answer: E
(91) The successful project managers spend most of their time:
- Planning with their personnel.
- Planning with top management.
- Talking with personnel.
- Studying project results.
Answer: C
(92) Cost Plus Percentage of Cost (CPPC) contracts provide:
- A reimbursement of allowable cost of services performed plus an agreed upon percentage of the estimated cost as profit.
- A reimbursement of allowable costs plus a fixed fee which is paid proportionately as the contract progresses.
- The supplier with a fixed price for a delivered performance plus a predetermined fee for superior performance.
- None of the above.
Answer: A
(93) Project success depends on a no. of interrelated factors, including time, cost and scope control. The success of any project depends primarily on:
- Customer acceptance.
- Customer satisfaction.
- Customer compromise in defining its needs.
- Exceeding customer requirements through gold plating.
Answer: B
(94) Which of the following is the most efficient means of product quality inspection:
- Acceptance sampling.
- 100% inspection.
- Variable lot inspection.
- A and C.
Answer: A
(95) Constructive Team Role includes :
- Investigates, clarifier and closer.
- Compromise, blocker and closer.
- Initiate, encourage and gate keeper.
- Investigates, recognize and summary.
Answer: C
(96) Pareto Analysis, cause and effect diagrams and flow charts are used in quality.
- Control.
- Assurances.
- Planning.
- Verification.
Answer: A
(97) In a multi-cultural environment, it is critical to establish a corporate culture that facilitates:
- Problem-solving through different approaches.
- Learning and communication.
- Partnerships, strong alliances and joint ventures.
- Negotiations.
Answer: B
(98) A condition which will lead an organization towards conflict is:
- Conflict of interest.
- Differentiation in organization
- Resolved prior conflicts.
- Both A and B.
- All of the above.
Answer: D
(99) The contemporary view of conflict is that:
- Conflict is bad.
- Conflict is caused by trouble makers.
- Conflict should be avoided.
- Conflict is often beneficial.
- A, B and C.
Answer: D
(100) In general a project charter covers:
- Project justification, background, scope, objectives, available resources, organizational responsibilities, a project schedule, estimates, procurement schedule, and any imitations that top management wants to apply.
- Project justification, background, scope, objectives, available resources, organizational responsibilities, detailed project schedules, estimates, and detailed procurement schedules responsibilities, a project schedule, and any limitations that top management wants to apply.
- Project justification, background, scope, objectives, available resources, organizational apply.
- Project scope, objectives, available resources, responsibilities, a project schedule, estimates, procurement schedules, and any limitations that top management wants to apply.